Přesto, že doba „covidí“ nepřeje společnému setkávání face to face, neleníme a scházíme se s našimi BA-Datly a BA-Datlíky online na tak zvaném čaji o páté. Toto online setkání probíhá vždy každý týden (ve čtvrtek nebo v úterý) na platformě Google Meet ve spolupráci s projektem MAP ORP LITOMĚŘICE II.

Tato online setkání nejsou lecjakým tlacháním o ničem. Naši BA-Datelé si zde představují svoje připravené práce, ať už se jedná o pokusy na fyzikální témata či připravené prezentace (o houbách, o sametové revoluci či o dracích 😉 )

A protože jsme zvídaví a prahneme po nových informacích, zveme na naše setkání zajímavé lidi. Jedním z hostů byla například Míša Stoilová, úžasná lingvistka, která nám povyprávěla o všech možných jazycích a my na ni měli velké množství otázek.

Dalším z hostů byl radní Města Litoměřice Filip Hrbek, mimo jiné historik na filozofické fakultě UJEP, který se zabývá nejen historií města Litoměřice, ale i historií moru. Filip byl z naší strany zavalen salvou otázek týkající se například příznaků moru a jeho vymizení, ale také například velikostí Mírového náměstí a Jiráskových sadů v Litoměřicích.

A abychom doma neseděli u monitorů jako pecky, vydali jsme se s partou BA-D nadšenců na expediční výpravu na jižní točnu. Expedice s názvem Datel míří na jih probíhala celý březen a expediční tým měl za úkol fyzickou přípravu, plavbu k jižnímu pólu a cestu přes Antarktidu do cílového bodu – geografický jižní pól. Každý týden obdrželi členové týmu výzvu, kde se dozvěděli nejen zajímavosti o Antarktidě a o lidech, kteří ji zdolali (např. Amundsen a jeho výprava), ale vždy, v rámci příprava a cesty, museli splnit úkoly pro přiblížení se k cíli. Kliky, dřepy, nachozené kilometry, chvíle ticha, den bez jídla, otužování a příprava „KáPéZetky“. Nic je neodradilo, a tak posední březnový víkend, dle zadaných souřadnic, dorazili naši milí polárníci na místo. Expedici sláva, jižní pól byl dobyt.

 

 

My se tímto těšíme na další setkávání, další expedici a další hromadu zábavy.

Za Badatelskou akademii Datel, vedení expedičního týmu

Náčelník – Dravá Kosatka

Spojení se světem – Antarktická Chaluha

Spojení se sebou – Plující Kra

Tvorba zázemí – Veselá Tulenice