Máme velkou radost, že se podařilo uskutečnit už druhý BA-Datelský týden v ústecké knihovně KUK, dříve SVKUL.

Jasná představa laboratoře se zkumavkami, baňkami, pipetami, různými barevnými bublajícími, čoudícími a čpícími látkami nebo různými lektvary vzala za své jen částečně, protože dvě exkurze v chemickém provozu nás do podobných obrazů téměř stoprocentně zanesly.

 

Ve výzkumném ústavu anorganické chemie Orlen UniCRE jsme na vlastní kůži zažili, co to obnáší být chemikem v praxi, jak dlouho může trvat, než se některé materiály vyvinou k dokonalosti, proč je potřeba pozlatit mouchu, abychom si ji mohli prohlédnout po elektronovým mikroskopem nebo jak se ve velkém připravuje „sloní pasta“. Pánové Jiří Čmelík a Petr Koutník byli, stejně jako loni, našimi skvělými průvodci. Děkujeme!

 

V laboratoři katedry chemie na UJEP nás opět mile překvapili velkým množstvím perfektně připravených pokusů, které děti ve dvojicích samy dle instrukcí prováděly. Bengálské ohně, hořící ruce, třpytivé žížalky, tekutý dusík, indikátor pH. Velký dík patří paní Magdaleně Škvorové a její asistentce za přípravu, milý lidský přístup a trpělivost. 😊

 

Motivováni na odborné půdě, jali jsme se některé pokusy sami provádět, předvést a objasnit ostatním ve skupině. Tak jsme se dozvěděli o reakčnosti zinku a hydroxidu sodného, o nenewtonowských kapalinách, o fosforeskujícím aeskulinu, suchém ledu, soptící reakci jedlé sody s octem a jarem, reakci barviva beta-karotenu s chlorem a mnohých dalších. Některé pokusy vyšly lépe, jiné hůře, ale všechny stály za to.

 

Pohlceni jsme byli tentokrát i teorií. Perfektní přednáška „vylétlého“ BA-Datla Bertíka, toho času studenta primy, o atomu, byla zajímavá pro chemické nadšence i úplné začátečníky. Každý si v ní mohl najít to své. Pro některé z nás zcela nové téma chemie v těle, hormonální systém, žlázy s vnitřní sekrecí a jejich hlavní a nejznámější vylučované hormony. Zmínka jedné BA-Datelské slečny při páteční „zpovědnici“, že „nejlegračnější ze všech mi přišel Kortizol“, mluví za vše 😊 Také jsme společně prozkoumali periodickou tabulku prvků, zjistili, co vše obsahuje, jak je uspořádaná a k čemu se dá využít.

 

Až na jeden, jsme každý den dopoledne, po ranním sdílení v kruhu, prošli jednou lekcí FIE/MIU. Rozděleni do dvou skupin na začátečníky a lehce pokročilé, jsme opět spojovali body. Emoce s tím spojené byly všemožné a uvědomování si procesů, které při práci probíhaly bylo užitečným nástrojem pro náhled na naše schopnosti učení se. Dovolili jsme si nehodnotit svoji rychlost. Dovolili jsme si radovat se pro sebe, abychom ostatní nerušili a neznejistili. Dovolili jsme si také přerušit nebo nedokončit práci a jít se nadýchat čerstvého vzduchu k oknu. Děkujeme této skvělé metodě a tomu, že ji můžeme používat!

 

Po skončení týdne začala opravdová „Knihovnická detektivka“, spojená s hledáním a vyzvedáváním zapomenutých předmětů rodiči, v různých prostorách knihovny. Indicie byly nepřesné a komunikační šumy hlasité. Nakonec ale vše dobře dopadlo a bačkůrky i penál a další předměty jsou již (SNAD!) u svých majitelů😊 😊

 

Děkujeme všem BA-datlům i BA-Datlíkům za vzájemné obohacování(se), jejich trpělivým rodičům, knihovně za ohromnou vstřícnost a také sami sobě. 😊