Nádherná budova knihovny v Ústí nad Labem, SVKUL, se stala novým BA-Datelským hnízdem! Bylo toho hodně nového. Pro malé BA-Datlíky i pro nás lektory. Nová, malá i velká setkání, nové prostory s novými výhodami, ale i nástrahami, ladění spolupráce s knihovníky, prozkoumávání okolí a sžívání se s tím vším. Jako když jsme před pár lety začínali v Litoměřicích….

Vyjma jednoho, byly všechny děti též nováčky, a kromě toho všeho nového, byl pro ně nový i celý program.

Zásadní bylo, prozkoumat celou budovu, zjistit, jaká jsou v ní všechna oddělení, co se v nich nabízí zajímavého a koho v nich můžeme potkat. V tom nám byla průvodkyní a poradkyní paní ředitelka, Jana Linhartová, které vzdáváme veliký hold za to, s jakým nasazením a elánem vše řídí a jak knihovna každý den od rána do večera neuvěřitelně žije. Knihovníci nás také nechali zažít, jak vzniká kniha, jak a kde se dá nahrát do audio verze, co vše se tu dá vytisknout na 3D tiskárně a jak se všechny tyto programy propagují na veřejnosti.

Hned první den jsme se také seznámili (a všechny další dny pokračovali) s metodou rozvíjející kognitivní funkce mozku FIE (Feuersteinova metoda instrumentálního obohacování). Nástroj, se kterým jsme pracovali se jmenoval „Uspořádání bodů“. Při práci s ním jsme zažili mnohé. Precizně jsme se seznámili s některými geometrickými tvary, zjistili jsme, že některé věci nejsou ve skutečnosti tak jednoduché, jak na první pohled vypadají, a naopak, také jsme poznali, že někdy se vyplatí být přesní, že je výhodné umět zjistit, jestli je naše řešení v souladu se zadáním, že svět okolo nás nabízí různé nápovědy, a že chyba nám může pomoci, abychom se o sobě něco dozvěděli, něco v sobě překonali a něco nového se naučili.

Společně jsme se zamýšleli nad tím, jak se lidem obecně daří nebo nedaří komunikovat a jaká nedorozumění mohou v komunikaci vznikat.

Komunikovali jsme dokonce i v cizím jazyce, a to v němčině, pod vedením lektorky a ředitelky jazykové školy Lucie Čechové.

Program s vypravěčem příběhů a lektorem storytellingu Martinem Hakem spojil dohromady vše, co jsme do té doby trénovali. Vyprávění, popis, práci s tělem, vytváření strategií, sestavování příběhů, vnímání jednoduchého a obyčejného versus neobyčejného a kuriózního, až nesmyslného. Odměnou za společnou celodenní a náročnou práci, nám bylo večerní veřejné vyprávění příběhu Sedm synů.

Témata, která se nesla celým týdnem se týkala vzájemného respektu, obohacování, překonávání sebe samých, procvičování mozku i těla, a také bezpečí. Svého, druhých i věcí okolo nás.

Děkujeme všem BA-Datlíkům za jejich přítomnost, autentické prožívání i upřímné sdílení a v únoru 2023 se budeme těšit na shledanou v SVKUL 😊.